AKTUELNO

Centralna autobuska stanica konačno će objediniti terminiranje svih prigradskih, međumesnih i svih turističkih autobusa.

Profesor Saobraćajnog fakulteta, Slaven Tica, rekao je za emisiju „011“ na TV Pink da je beogradska autobuska stanica jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti transporta putnika u gradu Beogradu, u narednom periodu, zato što će buduća Centralna autobuska stanica konačno objediniti terminiranje svih prigradskih, međumesnih i svih turističkih autobusa.

Foto: Printscreen

- Na taj način obezbediće se jedan viši stepen kvaliteta svim korisnicima grada Beograda u smislu transportnog sistema, a sa druge strane napraviće jedan komunalni red. Mi danas vrlo često imamo terminiranje autobusa van propisanih zona i na ovakav jedan način, siguran sam da će to biti konačno uređeno – istakao je Tica.

Tica je naglasio da je drugi benefit izgradnje takvog projekta rasterećenje centralne gradske zone od teških komercijalnih vozila, pre svega autobusa.

Foto: Printscreen

- Ne znam da li znate podatak da danas svakodnevno, u centralnu gradsku širu zonu na lokaciji sadašnje autobuske stanice ulazi preko 1200 polazaka teških komercijalnih vozila, što izaziva složenu saobraćajnu sliku – rekao je Tica.

Tica je naglasio da su u poslednjih petnaestak godina krenuli da se prave ovakvi grandiozni objekti, a ovaj projekat će zauzimati 13 hiljada kvadrata.

Foto: Printscreen

- Dinamika projekta je precizno definisana. Krajem februara očekuje se završetak projektne dokumentacije, dobijanje svih potrebnih građevinskih dozvola i početak gradnje. Kompletno finansiranje biće realizovano od strane današnje beogradske autobuske stanice, grad ne investira novac u to, grad ustupa zemljište i zajednički gradi sa postojećim operatorom Beogradskom autobuskom stanicom – objasnio je Slaven Tica.

Tica je rekao da je gledajući želju tih ljudi ubeđen da će projekat biti završen za godinu, godinu i po dana.

- U transportnom smislu trebalo bi da ova stanica bude ponos grada Beograda – zaključio je Tica.

#Saobraćajni fakultet

#Slaven Tica

'